menu

Jod niezbędnym składnikiem organizmu

Gruczoł hormonalny tarczycy reguluje metabolizm w każdej komórce ciała. Niedobór tego hormonu ma złowrogi wpływ na całe ciało. Medycy znają powiedzenie, ze kilka kropel hormonu tarczycy może być przyczyną różnicy pomiędzy idiotą i Einsteinem. Mówi się, że tarczyca przyspiesza tempo życia. Wydzielina tego hormonu krąży we krwi i oddziaływa na całe ciało. Niedoczynność tarczycy to brak hormonu tarczycy we krwi.

Gruczoł tarczycy spełnia bardzo ważną rolę w rozwoju człowieka. Dzieci u których źle funkcjonuje ten gruczoł nie rozwijają się prawidłowo. Można to znacznie poprawić dodając do pożywienia odpowiedni suplement zawierający jod. Tak samo istotny wpływ ten gruczoł ma na rozwój i wygląd skóry, paznokci i włosów. Leczenie kości jest utrudnione przy niedoborze hormonu tarczycy. Może też rozwinąć się ostra anemia. Hormon ten jest też niezbędny do należytego funkcjonowania systemu nerwowego, jego niedobór obniża reakcję fizyczną i umysłową. Co więcej, niedobór hormonu tarczycy ma istotny wpływ na wydolność pozostałych gruczołów hormonalnych ciała.

* * *

Niedobór hormonu tarczycy przejawia się często w obniżonej temperaturze ciała, braku energii i ciągłego poczucia zmęczenia. Stwierdzono, że poziom hormonu tarczycy obniża się z wiekiem. W średnim wieku już 10-14% osób boryka się ze średnią niedoczynnością tarczycy i wcale o tym nie wiedzą. Natomiast w późnym dorosłym wieku dotyczy to już 90% ludzi. Stwierdzono ponadto, że osoby z grupą krwi 0 są jakby genetycznie podatni na niedoczynność tarczycy i niski poziom jodu we krwi.

W ridingach Caycego odnajdujemy następującą informację: „Istnieje tendencja do pozyskiwania energii witalnej przez spożywanie witamin. Pamiętaj jednak, że jakkolwiek dbamy o wiele kombinacji to są tylko cztery pierwotne elementy, w twoim ciele: woda, sól, węglan wapniowy i jod. To są podstawowe składniki, które tworzą całą resztę! Każda witamina jest częściowym elementem tych składników.”

Jest to niezwykłe stwierdzenie, które potwierdza się w praktyce. Edgar Cayce często mawiał, że trzy lub cztery krople co trzy albo cztery dni wystarczą by utrzymać się w zdrowiu.

Jod a gruczoł tarczycy

Gruczoł tarczycy jest swego rodzaju fabryką. Do produkcji wydzieliny potrzebuje surowca. Brak surowca sprawia, iż produkcja maleje, upada. Kiedy organizm zauważa tego rodzaju zagrożenie domaga się od gruczołu zwiększenia wydajności, wówczas w przypadku nie utajonej choroby gruczoł tarczycy może znacznie się powiększyć, co jednak i tak w końcu nie daje pożądanego efektu, gdyż przyczyną ciągle jest brak surowca. Tarczyca rośnie do tego stopnia, że utrudnia przełykanie i oddychanie. A przyczyną powiększenia tarczycy jest niewystarczająca ilość jodu w powietrzu, ziemi, w wodzie do picia, czy braku możliwości absorbowania jodu z powodu zawartości w plombach dentystycznych toksycznych związków rtęci.

Gruczoł tarczycy jest głównym użytkownikiem jodu w organizmie. Dwie trzecie zapasu jodu jest umiejscowiona w tarczycy. Normalnie jod zawarty w pożywieniu jest absorbowany z przewodu pokarmowego do krwi a stąd do tarczycy, następnie przetwarzany w komponenty, które z kolei gromadzone są jako hormon tarczycy.

Środowisko

Japońskie kobiety, które spożywają najwięcej jodu z pośród wszystkich kobiet na świecie mają najmniejszy odsetek problemów około płodowych i przypadków śmierci niemowląt. Istnieje w śród nich ludowe przekonanie, że morskie rośliny chronią przed rakiem.

W zdrowym środowisku człowiek spożywa około 0,03 miligrama jodu dziennie. Ta drobna ilość jest tylko jedną siódmą dziennego zapotrzebowania produkcji hormonu tarczycy, aczkolwiek w praktyce organizm gospodaruje bardzo ekonomicznie i ratuje się przez wielokrotne wykorzystywanie zapasu jodu do produkcji wydzieliny hormonu. W rejonach górskich lub z dala od morza nie jest możliwe uzyskanie z pokarmu nawet tej skromnej ilości 0,03 mg dziennie. Tymi zagrożonymi regionami są tereny górzyste i w głębi kontynentu. W Europie to przede wszystkim Alpy, Karpaty i Pireneje, a także niektóre tereny nizinne. W rejonach nadmorskich zarówno ziemia jak i woda pitna są znacznie zasobniejsze w jod. Całkiem inaczej jest w rejonach górskich. Na przykład w niektórych miejscach w Alpach aż 100% ludności miało problemy z tarczycą. Pewną poprawę uzyskano wprowadzając administracyjny nakaz jodowania soli, spożywanie tabletek z jodem oraz kropli jodu. Jednak problem istnieje nadal zwłaszcza u osób, które z różnego powodu nie spożywają soli. W żadnym z krajów Zachodnich serwowana dieta nie zapewnia dostatecznej ilości jodu niezbędnego do właściwego funkcjonowania tarczycy. Aby zaspokoić potrzeby należałoby zwiększyć tę ilość dziesięciokrotnie. Najlepiej przekonuje o tym porównanie z Japonią, gdzie spożycie jodu jest najwyższe, a zachorowalność na raka najniższa na świecie.

W czasie ciąży łożysko przechwytuje jod podnosząc go w wodach płodowych do pięciokrotnie wyższego poziomu niż posiada go matka. Poza tym ponieważ ogromna ilość komórek zamiera i wymienia się, jod spełnia bardzo ważną rolę dla właściwego rozwoju płodu. Szczególnie wiele jodu do rozwoju potrzebuje mózg, dlatego niski poziom jodu może utrudniać jego rozwój. Naukowcy twierdzą, że jedynym elementem, który ustrzega przed kretynizmem, niedoczynnością tarczycy płodu, oraz opóźnieniem umysłowego rozwoju jest jod spożywany w jakiejkolwiek postaci w odpowiednim okresie czasu przed poczęciem.

Funkcje jodu w organizmie człowieka

  1. Wytwarza hormon w gruczole tarczycy.
  2. Ma główny udział w mechanizmie chroniącym przed nienormalnym rozwojem komórek.
  3. Odtruwa organizm.
  4. Jest antyseptykiem bakterii, alg, grzybów, wirusów.
  5. Jest czynnikiem antyalergicznym. Czyni zewnętrzne proteiny nie alergicznymi.
  6. Odtruwa biologiczne toksyny zatruwające pokarm.
  7. Reguluje rozwój komórek w okresie rozwoju płodu i karmienia piersią.
  8. Chroni przed białaczką.
  9. Jest antyseptykiem chroniącym żołądek przed rozwojem helicobacter pylon, bakterią przyczyniającą się do owrzodzenia przewodu trawiennego.
  10. Możliwe źródło tyroksyny w początkowej fazie rozwoju płodu..

Atomidyna

Brak tego podstawowego składnika zapewniającego stałe utrzymanie normalnego funkcjonowania organizmu powoduje u noworodka czy dzieci niedorozwój fizyczny i umysłowy.

Jod pozyskujemy dla organizmu z powietrza, wody i pożywienia. Jest jednak niewystarczająca jego ilość nawet w rejonach nadmorskich a co dopiero wewnątrz lądu i w rejonach górskich. Brak tego podstawowego składnika zapewniającego stałe utrzymanie normalnego funkcjonowania organizmu powoduje nie tylko przykre konsekwencje, takie jak poczucie senności, osłabienia i zimna, ale niesie zagrożenie powstania niebezpiecznych chorób, a u noworodka czy dzieci niedorozwój fizyczny i umysłowy.

Edgar Cayce pozostawił w swym dorobku znakomity suplement diety w postaci Atomidyny. Jest to nietoksyczny, bardzo łatwo przyswajalny zatominizowany jod. Zażywanie nawet jednej kropli dziennie zabezpiecza potrzeby właściwego funkcjonowania ciała, poprawia samopoczucie, podtrzymuje zdrowie, chroni przed alergiami, przeziębieniem i wieloma wymienionymi tu chorobami. Ponadto Atomidyna stosowana zewnętrznie leczy rany i stany zapalne.

Jerzy M. Łatak,
przedstawiciel Stowarzyszenia A.R.E. na Polskę